Yoga utanför mattan

Yoga utanför mattan

Om sidan

Ni kommer få ta del av mina reflektioner av yoga på och utanför mattan.

Bärriärer utanför och inom oss själva

ÖvrigtPosted by Monika Vasic Wed, March 11, 2015 12:20:29
Jag läste i morse en blogginlägg från yogaläraren Karin Björkegren Jones. Hon skriver ett inlägg i debatten om hur Selfies av yogisar verkar exkluderande av yogan. Karin vill uppmana oss att se till vad vi alla kan göra för att skapa en inkluderande miljö för yogan. Se länk till Karins inlägg: http://yogavita-yogavita.blogspot.se/2015/03/hur-gor-vi-yogavarlden-mer-inkluderande.html#links

I slutet av inlägget har Karin länkat till ett videoklipp. Jag tittar på det och berörs oerhört. Jag vet att jag har lätt för att bli emotionell men frågar mig varför jag blir det just nu, vad som talar till mig i det här klippet. Det är egentligen en reklamfilm för ett telefonföretag. Men om man tittar på andemeningen i det hela, "...to have one day with no berriers". Jag ser hur personen i videoklippet blir överväldigad. Känslan av att bli förstådd, förstå och bli hörd. Det är verkar vara ett djupt behov hos människan. Oprah Winfrey brukar säga att det finns något gemensamt hos alla personer som hon intervjuar, från mördare i fängelse till kändisar som Beyoncé. Alla ställer samma fråga efter intervjun: "Did I do okey?" Förstod du vad jag sa, hörde du mig och har det någon betydelse?

Jag har jobbat som arbetsanpassare med att hjälpa personer med funktionsnedsättningar ut i arbetslivet, eller snarare att stötta människorna förbi barriärerna in i arbetslivet. Barriärerna finns i alla sociala sammanhang och vi har alla mött det i någon form. Att skapa förutsättningar för att öppna upp och inkludera.

Barriärerna finns inte bara utanför oss utan också inom oss. Vi förkroppsligar dem. Jag brukar säga att yoga handlar inte om att stretcha det yttre, musklerna, utan om att skapa utrymme inuti oss, att sakta skala av barriärerna som vi mentalt förkroppsligat. När du ställer dig på mattan och börjar utföra asanas (positioner) med andetaget, skapar du möjlighet till att se och höra dig själv, förstå och blir förstådd av dig själv. Det mötet kan vara överväldigande. När vi luckrar upp barriärerna utanför och inom oss ger det upphov till ödmjukhet, förståelse och kärlek.

Länk till Youtube-klippet:http://youtu.be/UrvaSqN76h4

Så jag vill bjuda in dig till att kliva in på mattan, gå bortom de yttre barriärerna och föreställningarna om vad yoga är och hur det ska se ut. Kliv djupare in förbi dem inre barriärerna. "...to have one day with no barriers."